Spiekpietjes
Spiekpietjes

Thaïs Vanderheyden

De Spiekpietjes ontstonden in hoofd en hand van kinderboekenschrijfster Thaïs Vanderheyden. Thaïs tekende en schreef onder meer de Warenhuismuisjes, Zandmannetje waar blijf je?, Over botjes, protjes en snotjes en Grote Kunst voor kleine kenners. Haar boeken worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Met de Spiekpietjes vulde ze de vraag uit haar eigen kindertijd in ‘Hoe komt de Sint aan zoveel informatie?’. Het concept betrekt ouders bij het uitkijken naar het mooiste kinderfeest van het jaar.
Zonder onze Sinterklaas traditie geweld aan te doen geeft ze een hedendaagse draai aan het eeuwenoude verhaal en verweeft ze diversiteit. De machinist op Sint's Stoomboot is een vrouw, de speelgoedontwerpers zijn blank, aziatisch en zwart. Iedereen krijgt een waardevolle fijne plek in de boeken. Een rode draad trouwens in Thaïs’ andere boeken waar plaats is voor alleenstaande moeder-molletjes, homo-spechtjes met hun geadopteerd ei, nieuw samengestelde wezel gezinnetjes en alles en iedereen die deel uit maakt van onze wereld…
Haar stijl is humoristisch, overvol en kleurrijk. Er valt bij elke voorleesbeurt iets nieuws te ontdekken…

(foto ©2020 nathalie samain)

Voor meer info over Thaïs en haar oeuvre kan je terecht op thaisvanderheyden.com

Contact

De Spiekpietjes

De Spiekpietjes zijn een concept en een boekenreeks van schrijfster en illustratrice Thaïs Vanderheyden. Bij de boeken hoort een Spiekpiet popje. Het is de bedoeling dat ouders, grootouders, juffen en meesters, het popje begin november laten opduiken in huis of klas. Elke avond verplaatst het Spiekpietje zich in huis om de bewonertjes elke dag vanop een andere plaats te bespieden. Elke ochtend gaan de kinderen op zoek naar hun Spiekpietje. Spiekpietjes zitten het liefst in de hoogte op een kast, op de schouw etc. Ook keukens zijn een favoriete plek omdat ze dan goed kunnen zien wie flink zijn bordje leeg eet.
De Spiekpietjes hebben elk een klein telefoontje waarmee ze alle info naar Spanje doorbellen. Daar wordt het grote rode boek van Sinterklaas netjes aangevuld. Net voor Sinterklaas keren de Spiekpietjes terug naar huis. Foto’s van de Spiekpietjes kunnen steeds gepost worden op de facebook pagina! Het zijn kindervrienden en intussen de vertrouwelingen van duizenden kindjes (en heel vaak ook hun ouders die hechter betrokken worden in het Sinterklaas-plezier)
Elk jaar wordt de reeks aangevuld met een avontuur, een zoekboek etc… De Spiekpietboekjes worden met veel zorg gedrukt en uitgegeven door De Limonadefabriek.